Φλώρα ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ MD, PhD

Φλώρα ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ MD, PhD

Πρόεδρος, Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, Υπουργείο Υγείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η κ. Φλώρα Μπακοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής (1998), της Φαρμακευτικής Σχολής (1992) και διδάκτωρ Βιοφαρμακευτικής - Φαρμακοκινητικής της Φαρμακευτικής Σχολής (2009) του ΕΚΠΑ. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο (2001-2004) και μετεκπαιδεύτηκε επί πέντε έτη στην Εφηβική Ιατρική (στα γνωστικά πεδία γενικής Εφηβικής Ιατρικής, Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων και Ψυχολογίας) στις ΗΠΑ και στο ΕΚΠΑ. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη επί 13ετία στο τριτοβάθμιο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που φιλοξενεί από το 2010 τη μοναδική Έδρα UNESCO στον κόσμο για την Εφηβική Υγεία και Ιατρική.

Έχει ολοκληρώσει Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα στην Εφηβική Ιατρική στο Michigan State University, Kalamazoo Center for Medical Studies, Michigan, ΗΠΑ (2008) και κατέχει Διεθνή Πιστοποίηση (International Fellowship of Pediatric and Adolescent Gynecology, IFEPAG) στo γνωστικό αντικείμενο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Ερευνήτρια (2015) και Επισκέπτρια Κλινική Καθηγήτρια (2017) στο πρόγραμμα Αναπτυξιακής Ενδοκρινολογίας και Γενετικής, στο Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Institutes of Health (NIH) στη Bethesda των ΗΠΑ, καθώς και Special Volunteer (2015) και Επισκέπτρια Καθηγήτρια (2017) στο πρόγραμμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στο νοσοκομείο Children’s National Medical Center στην Washington DC των ΗΠΑ.

Η κ. Μπακοπούλου είναι επιστημονική υπεύθυνη του κατ’ επιλογήν υποχρεωτικού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Εφηβική Ιατρική». Είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος (e-learning) με αντικείμενο «Εφηβική Ιατρική: Ψυχοσωματική και Γνωστική Ανάπτυξη, Αναπαραγωγική Υγεία, Διατροφή, Άθληση και Στρες των Εφήβων», του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ.

Η κ. Φλώρα Μπακοπούλου έχει συμμετάσχει σε 7 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, στη συγγραφή περισσοτέρων από 180 ξενόγλωσσων πρωτότυπων πλήρων επιστημονικών εργασιών και 12 κεφαλαίων (βιβλιογραφικές αναφορές=2127, h-index=24, i10-index=51, Google Scholar, Φεβρουάριος 2023), στην επιμέλεια 3 βιβλίων και σε συνέδρια/επιστημονικές συναντήσεις με πολυάριθμες παρουσιάσεις και διαλέξεις. Έχει λάβει οκτώ βραβεία.

Έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής ESPE Online Learning/e-Learning Committee (εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Paediatric Endocrinology) ESPE. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, μέλος της Επιτροπής Προπτυχιακής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων UEMS (European Union of Medical Specialists) στη Διεπιστημονική Επιτροπή για την Εφηβική Ιατρική. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ιατρική Εδικότητα της Παιδιατρικής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας (2017-2019), καθώς και μέλος του Τομέα Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (2016-2018).

Η κ. Φλώρα Μπακοπούλου, από τον Ιανουάριο 2020, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, στο Υπουργείο Υγείας.