Γιάννης ΥΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γιάννης ΥΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός Συντονιστής της ειδίκευσης Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο University of Athens MBA

Ο Γιάννης Υφαντόπουλος είναι Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΜΒΑ -Υγεία του ΕΚΠΑ Είναι Διδάκτωρ (D. Phil.) του Πανεπιστημίου York Αγγλίας. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Συναντήσεις. Συμμετείχε ως Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως World Health Organization, World Bank, European Commission, I.L.O., και O.E.C.D. Στην 23η Ευρωπαϊκή Συνεδρίαση της Παγκόσμιας Οργάνωσής Υγείας, εκλέχθηκε παμψηφεί από τις 53 Χώρες Μέλη ως Rapporteur. Βραβεύθηκε επίσης από το ISPOR με το βραβείο των «Διακεκριμένων Υπηρεσιών». Εργάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), και συνεργάσθηκε σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Διετέλεσε στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ISPOR (International Society of Pharmacoeconomics and Outcome Research), μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, μέλος του Ευγενιδείου Νοσοκομείου, της Διυπουργικής Επιτροπής για την Έρευνα και μέλος της Ομάδας των «Σοφών» για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων το 2005, ως Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, έλαβε τον υψηλότερο βαθμό (5) (άριστα) για την διοίκηση, συνεργασία και την διεθνή προβολή του Κέντρου. Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται 310 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 39 βιβλία. Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή διαφόρων ακαδημαϊκών περιοδικών Οι μελέτες του έχουν δημοσιευθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους όπως το Oxford University Press, και το Springer, και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα και Αζέρικα.