Γιάννης ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Γιάννης ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ

Ο Γιάννης Σωτηρίου είναι CEO του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, θυγατρικής εταιρείας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, με κύρια δραστηριότητα την εισαγωγή και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Έχει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτομίας, το ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Έχει εργαστεί ως Head, Innovation & Strategy στην Optima Foods, Inc. μιας από της ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες διανομής ελληνικών τροφίμων στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε με την αναδιάρθρωση του τμήματος αγορών και τη διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων.  Νωρίτερα έχει διατελέσει COO στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου σχεδίασε το μακροχρόνιο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού και αναδιαμόρφωσε το επιχειρησιακό σχέδιο ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ξεκίνησε στην Optima Foods το 2005 ως Marketing Manager και βοήθησε την εταιρεία να μεγαλώσει την κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων, αναπτύσσοντας νέους κωδικούς και ανοίγοντας νέα κανάλια διανομής. Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε σαν Senior Product Manager στην Alumil, υπεύθυνος για την γραμμή προϊόντων που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ το 2012 ίδρυσε την thegeographical.com, μια ελληνική startup που υποστήριξε τα προϊόντα μικρής παραγωγής.

Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Case Western Reserve University των ΗΠΑ και απόφοιτος του τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας & Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστηριοποιείται εθελοντικά στις δράσεις του UNESCO Club of Serres και του δικτύου CSR Hellas.  Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά την διαχείριση της καινοτομίας, τη διάχυση γνώσης και το business model design.